هوشمند سازی ساختمان

هوشمند سازی ساختمان مجموعه سخت افزار و نرم افزار های هوشمند است که یک سیستم را تشکیل می دهند تا از طریق سنسورهای مختلف، سناریو یا کنترل کاربر بر تجهیزات الکتریکی ساختمان مانند سیستم تهویه و سرمایش گرمایش ، روشنایی ، اعلام حریق و سیستم ایمنی نظارت صورت گیرد.

هوشمند سازی ساختمان چه امکاناتی را فراهم می کند؟

سیستم هوشمند سازی ساختمان برای مدیریت مصرف انرژی و کاهش هزینه‌ ها یک راه‌ حل ضروری و مقرون ‌به ‌صرفه برای تمام ساختمان‌ های جدید و قدیمی کاربردی است. این سیستم به مالکان و کاربران ساختمان هوشمند این امکان را می‌دهد تا هزینه ‌های انرژی را کاهش داده و شرایط مطلوبی را برای ساکنین فراهم می آورد.

در سیستم هوشمند اطلاعات و داده‌ها قابلیت ذخیره سازی دارد. بدین ترتیب این سیستم مدیریت اطلاعات را بهبود داده و باعث افزایش کیفیت عملکرد، تصمیم‌گیری درست کاربران، و کاهش مصرف انرژی می‌شود. در نتیجه هزینه‌های برق ساختمان نیز مدیریت خواهد یافت.

ساختمان هوشمند چگونه کنترل می شود؟

یک امکان جذاب برای سیستم هوشمند سازی آپارتمان امکان کنترل و مدیریت از راه دور تمام سیستم‌ های تهویه، روشنایی و امنیتی بدون نیاز به گیت و یا هاب مرکزی می باشد. در نتیجه دیگر برای کنترل دما و سیستم‌های روشنایی، نیازی به حضور در مکان نیست و می توان قبل از رسیدن به ساختمان و یا ویلای خود تجهیزات هوشمند خود را کنترل و مدیریت کرد.

اجزای اصلی سیستم هوشمند سازی

هدف اصلی این سیستم، همانطور که در صفحه ی هوشمند سازی خانه اشاره شد، بهبود کارایی تجهیزات موجود در ساختمان و کاهش هزینه‌ها است. سیستم هوشمندسازی آپارتمان را می‌توان علاوه بر یک ساختمان در حال ساخت در یک ساختمان از قبل ساخته شده و یا در حال بازسازی نیز پیاده سازی و اجرا کرد. سیستم هوشمند از چند بخش مهم تشکیل شده است: 

حسگرها و سنسورهای هوشمند سازی ساختمان

سنسورها و حسگرهای مختلفی را در یک پروژه هوشمند سازی می توان استفاده کرد. به عنوان مثال سنسور های حرکتی و حضور برای روشنایی ، سنسور رطوبت و سنسور های دمایی ، سنسور های تصفیه آب استخر و جکوزی ، سنسور های حرکتی و امنیتی ، سنسور های باد و غیره.

سرور در سیستم هوشمند سازی ساختمان

به کمک سرور هوشمند، کاربران می‌توانند با نصب اپلیکیشن های مخصوص بر روی گوشی های موبایل یا تبلت ها از داخل یا خارج ساختمان ، سیستم هوشمند را کنترل و نظارت کنند. این دستگاه ها به اینترنت مرکزی ساختمان متصل شده و امکان نظارت بر ساختمان را از هر کجای دنیا را فراهم می سازند. همچنین در صورت بروز مشکل یا فعال شدن سیستم هشدار یک پیام یا Notification بر روی گوشی ساکنین ارسال می کند و در سریع ترین زمان ممکن می توانند مشکل را بر طرف سازند.

نحوه عملکرد پروتکل‌ های ارتباطی در سیستم هوشمند سازی

تجهیزات هوشمند برای ارتباط با یکدیگر نیاز به یک زبان ارتباطی مشترک دارند که به آن پروتکل یا استاندارد گفته می شود. در حال حاضر استاندارهای مختلفی برای هوشمندسازی ساختمان وجود دارد که هرکدام متناسب با نوع نیاز کاربران و هزینه مدل نظر آنها امکانات و قابلیت های متنوعی را برای کاربران بوجود می آورند. استاندارد های شناخته شده و رایج عبارتند از KNX, BACnet, Modbus, Zigbee, Wifi, Z-Wave. در حالت کلی این استانداردها به دو دسته بی سیم (wireless) و با سیم (Wired) تقسیم بندی می شوند.

مزایای هوشمند سازی ساختمان

سیستم امنیتی و نظارتی: در سیستم هوشمندسازی خانه می توان با استفاده از دوربینهای نظارتی، تجهیزات کنترل تردد (RFID) و بیومتریک (اثرانگشت)، دزدگیرهای حرفه ای و سنسورهای نشت دود و گاز، سطح امنیت ساختمان را به طور قابل ملاحظه ای افزایش داد.


کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها: نحوه عملکرد یک سیستم هوشمندسازی خانه کمک میکند که مصرف انرژی برق و حتی گاز کاهش یابد. زمانیکه چراغ ها در صورت نیاز روشن یا خاموش شوند و یا سیستم های سرمایش و گرمایش به صورت خودکار عمل کنند مطمئناً هزینه های برق کاهش چشم گیری خواهند داشت.


سازگاری با تجهیزات جدید و به روز: یک سیستم هوشمندسازی خانه باید بتواند با تغییرات و پیشرفت تکنولوژی سازگار باشد. به این معنا که در هر زمانی ساختمان شما نیاز به گسترش داشته باشد به‌راحتی می‌توانید تجهیزات و تکنولوژی جدید را با تجهیزات قدیمی ادغام کنید.


افزایش ارزش دارایی: یکی دیگر از مزایای اصلی هوشمند سازی افزایش ارزش ساختمان و دارایی شما است. به این معنا که با اجرای این سیستم در ساختمان، ارزش افزوده ملک شما در مقایسه با یک ساختمان غیر هوشمند به طور قابل توجهی بیشتر خواهد بود.


تهویه مناسب: سیستم هوشمندسازی ساختمان از طریق سیستم تهویه مطبوع راحتی بیشتری را در محیط داخلی ساختمان شما فراهم می‌کند. بررسی کیفیت هوا و تشخیص گازهای مضر و سمی بخشی مهمی از سیستم هوشمندسازی هستند. تشخیص و مهار دود نیز از طریق این سیستم ها انجام می‌شود. به‌این‌ ترتیب در صورت بروز آتش سوزی دود  به خارج از ساختمان شما هدایت می‌شود. در نهایت می‌توان گفت هوشمند سازی ساختمان نه‌تنها اموال و دارایی‌های ساکنین را محافظت می‌کند؛ بلکه در زمان‌های حساس سبب محافظت از جان و سلامتی آنها نیز می‌شود.


چالش‌ های هوشمند سازی ساختمان

معمولاً نصب و اجرای برخی سیستم های هوشمند سازی تصمیم و فرآیندی هزینه‌ بر است. سیستم هوشمند سازی به کار رفته در ساختمان‌های قدیمی اطلاعات محدودی را به کاربران می‌دهند بنابراین ارتقا این سیستم نیازمند متخصصان مربوطه است.

برنامه ریزی سیستم هوشمند و یا به تعبیر دقیق تر شرکت مجری هوشمند سازی از دیگر چالش های سیستم های هوشمند ساختمان می باشد. برخی اوقات کارفرمای پروژه هوشمند سازی برند های معتبر و با کیفیتی را تهیه کرده اند اما  از نظر برنامه نویسی و اجرای سیستم هوشمند ضعیف بوده و به همین دلیل خروجی نهایی مورد پسند مصرف کننده قرار نمی گیرد. خانه نوین کلور این افتخار را دارد که در صنعت هوشمند سازی، با بهترین برند ها کار کرده و همواره خدمات مطلوبی در اختیار کاربران قرار داده است.

یکی از مهمترین چالش در اجرای سیستم هوشمندسازی خانه، سرعت بالای پیشرفت تکنولوژی است. مطمئناً یکی دو دهه پس از نصب، سیستم به کار رفته در ساختمان شما نیاز به آپدیت دارد؛ بنابراین در این ‌رابطه سازندگان و یا کاربران، نیازمند شرکت هایی با خدمات بلند مدت و تجربه کافی هستند. خانه نوین کلور با در نظر گرفتن این مسئله، همواره به دنبال ارائه خدمات بلند مدت، نه تنها به سازندگان بلکه به مالکین و یا یوزر هایی که از خانه هوشمند استفاده می کنند است و این سیاست را در پروژه های خود رعایت می کند.

چگونه ساختمان خود را هوشمند کنیم؟

بی شک خانه های هوشمند آینده ای غیرقابل انکار را برای صنعت ساختمان رقم خواهد زد . ساختمان های هوشمند یک راه‌ حل عالی برای کنترل جامع سیستم‌ ها و تجهیزات موجود در ساختمان است. سیستم‌ های مدرن در کنار افزایش آسایش و امنیت برای ساکنین به‌ صورت مداوم عملکرد خود را بهبود داده و برای کاربران سناریو های متعدد و جذاب بیشتری را قرهم می آورندتا در صورت بروز اتفاقات،  تصمیمات در سیستم هوشمند بدون دخالت انسان و صرفاً از طریق سنسورهای پر قدرت و قابل اطمینان هوشمند صورت گیرد.